Munkavédelem és tűzvédelem a digitális világban

Munkavédelmi specialista

Munkavédelmi specialista

A must erjedésének veszélyei

2014. október 09. - Novák Ákos

Nincs olyan szüreti időszak, amelyben ne történne baleset vagy akár halállal végződő tragédia a mustgáz miatt. Pedig ezek a balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.
Közismert tény, hogy a must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a mélyebben kialakított pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz.
A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett személy menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.
A „gyertyapróba” sem tekinthető megbízhatónak! Ennek lényege, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2 tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2 tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20% CO2 tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat.

Betartandó alapvető szabályok rosszullét, fulladás megelőzése érdekében:

  • előzetes szellőztetés,
  • légtér CO2 koncentrációjának folyamatos figyelése,
  • gázérzékelő riasztók felszerelése,
  • a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt, mesterséges szellőző rendszer alkalmazása

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedelmispecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr226774881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása